Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Grand Seiko


Seiko saatlerini herkes gibi önce babalarımızın bileklerinde görerek sevdik, sonra bununla beraber duygusal bir yakınlaşma oluştu bu firmaya. Yıllarca bir seiko sahibi olmak istedim bu yüzden ama nasıl olduysa bir türlü almaya karar veremedim.
Bu süreçte firma hakkında yeniden bilgilerimi tazelemek isterken Grand Seiko markasıyla karşılaştım. Bu marka bir zamanlar Seiko markasının bir koleksiyonu gibi bulunurken şu anda tamamen ayrı lüks saat kategorisinde bir firma yapısına bürünmüş. Japon saat endüstrisinde böyle lüks bir sınıf saat markasını şimdiye kadar fark etmemiştim. Markanın saatlerine baktığımda ise kalitesi hakikaten insanı etkiliyor. Marka ilk modelini ise 1960 senesinde piyasa sürmüş. İşin ilginci sırf üretim aşamasında tozdan etkilenmesi için fabrikayı dağ başına kurmuşlar. Bu Japonlar hakikaten ilginç insanlar.
Diyeceğim o ki Japonlar belki çok kısıtlı bir yelpaze ile de olsa lüks segment için kaliteli ürünler yapabileceklerini ortaya koymuşlar. Mekanik saat konusunda ileriye dönük başarılı bir örnek Japon saat endüstrisi adına.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi