Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Safir Cam Nedir ?

       Dünya üzerinde bilinen en sert madde, karbonun bir allotropu olan elmastır. Elmas sertlik derecesi olarak 10 Mohs'tur ve aynı elmas gibi safirde  milyonlarca yıl yer altında yüksek basınç altında oluşur. Safir, alüminyum oksidin kimyasal bir formudur ve sertlik derecesi 9 Mohs olarak elmastan sonra en sert maddedir. Bu yüzden safir camı sadece elmas çizebilmektedir.  Günümüzde ise gelişen teknoloji ile sentetik olarak üretilebilmektedir. Ekstrem hava koşullarına ve sıcaklıklara dayanıklı olan bu madde yapay olarak da  üretilebildiğinden çeşitli sektörler kullanım olanakları vardır. Üretim tekniklerindeki bu ilerleme saat üreticilerin de dikkatini bu dayanıklı maddeye yönelmiştir.

Özellikler


  • yüksek sertlik ve mekanik dayanıklılık
  • mükemmel bir termal iletkenlik ve ısı direci
  • yüksek ışık geçirgenliği
  • optik olarak işlenebilirlik
  • bir çok yüzeye kaplanma kabiliyeti

Neden Safir Cam ?


Uzun zamandır sentetik safir cam kullanan lüks saat üreticileri bu maddenin çizilmelere dayanıklı özelliği sayesinde saatlerin estetik olarak sağlamlığını sağlıyorlardı. Her ne kadar çizilmelere karşı oldukça dayanıklı olmasına rağmen direkt çarpmalarda safir camların dayanıklılığı diğer materyallere göre daha azdır. Tabi burada önemli olan nokta sentetik safir camın üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle genelde üst seviye saat modellerinde tercih edilmektedir.
İlk olarak cep saatlerinde kullanılmaya başlanan safir cam, kadranı dış ortamın tozundan ve suya karşıda korumaktadır. Oval,kare,yuvarlak vb. şekillerde üretilip kullanılmaya devam etmektedir. Yansımayı engellemek için çift taraflı veya tek taraflı kaplama ile daha iyi bir görüş açısı yaratılmaktadır. Bu dayanıklı özellikleri ile saat endüstrisinde bezel gibi farklı kompenentlerde de kullanılmaktadır. Apple'ın ise bu maddeyi telefonlarının ekranlarında kullanmaya karar vermesi ile safir cam önemini arttırmıştır. Bunun dışında LED ve Lens endüstrisinde zaten önemli bir yer tutan bir materyaldir.

Safir Cam Nasıl Anlaşılır?


Saatiniz üzerine bir damla suyu damlatın ve yüzeyinde saati oynatarak gezdirin. Eğer su damlası dağılmadan camın üzerinde kayıyorsa saatiniz safir bir cama sahiptir.

Safir Cam Saati Kimler Almalı?


Safir camlı saati genel olarak gün içinde klasik tarzda saat kullananlara tavsiye ediyorum. Çünkü her ne kadar çizilmelere dayanıklı olsada direkt bir darbe safir camların zayıf noktasıdır. Spor saatlerde mineral cam veya flexiglass malzemeleri kullanmak daha iyi olacaktır.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

En Büyük Saat Grupları Neler?