Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Blancpain Fifty Fathoms İlk Dalış Saati

         


        Modern dalış saatlerinin atası olan Blancpain markasının Fifty Fathoms modeli herkesin bildiği bir klasik saat. Benim anlatmak istediğim ise onun hikayesi.
Robert Maloubier ve Claude Riffaud adlı iki Fransız donanması askeri, dalgıç askerler için suyun altında kullanabilecekleri bir saat modeli arıyorlardı ama istedikleri özelliklerde bir saat bulamadılar. Bunun için kafalarındaki özellikte bir saat üretmek için çeşitli saat üreticilerine gitmelerine rağmen bir sonuç elde edemediler. En sonunda Blancpain firmasını başkanı Jean Jacques Fiechter onların fikrini beğendi ve saati yaratmak için birlikte hareket ettiler.
Saatin  o zaman için alışılmıştan büyük bir kasa çapı olan 41 mm olması ve ilk defa düşünülen döner bir bezel ile üretilmesi planlanmaktadır. Bu  bezel sayesinde dalgıçlar, dalışa başlangıç saatlerini daha rahat takip edebileceklerdir. İkinci önemli tasarım gelişimi ise siyah kadranında yer alan lüminesans kollar ve indekslerdir, çünkü askeri görevler esnasında kadranın rahat bir şekilde okunabilmesi hayati bir önem arz etmektedir ve oldukça sade ve anlaşılır bir kadran yapısı oluşturulmuştur. 3. önemli nokta ise su altı görevlerinde saatin su geçirmezlik özelliğinin sağlanmasıdır. Bu yüzden o zaman için dalgıçların oksijen tüpleri ile gidebildikleri maksimum derinlik olan 91 metreye kadar dayanıklı bir saat üretilmiştir.Ayrıca saati diğer ekipmanlardan korumak için antimanyetik olarak donatmışlardır.
Bu 1953 yılında ilk piyasaya sürülen Fifty Fathoms modelinde radyum luminesans materyal olarak kullanılmıştır. Sivil modellerde ise radyoaktif etkiden kurtulmak için başka luminesans özellikli maddelere geçilmiştir.
Saati Fransız Donanması dışında Amerikan Donanması da özel kuvvetlerinde kullanmışlardır. Saati meşhur eden kişilerden bence en önemlisi ise ünlü belgeselci Jacques Cousteau'dur. Sonradan onun adıyla da özel bir seri çıkarmışlardır. Saat meraklılarının sahip olmak istediği bu model, ne kadar dalış saati sevmesem de benim de sahip olmak istediğim modeller arasındadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

En Büyük Saat Grupları Neler?