Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Saat ile Yaşayan Kasaba: Glashütte

           Dresden şehrine yakın ormanların ve dağların arasında bulunan 7000 kişinin yaşadığı bir kasaba düşünün, ama bu kasaba  görünüşte ufak gözüken ama içinde devasa İsviçre saat endüstrisine kafa tutmaya beceren markaların olduğu Almanya'nın saat yapımındaki gururu Glashütte'dir.
Yıllık yaklaşık 30.000 saat üreten bu bölge, üst seviye saatler üretmesi ile de yıllık yaklaşı 500 milyon Euro ciro elde ediyor. Sırasıyla Lange & Soehne, Glashütte Original, Union Glashütte, Tutima, Moritz Grossmann, Wempe Glashütte, Nomos Glashütte, Muehle-Glashütte, B.Junge & Soehne ve Bruno Soehnle gibi ünlü firmalarıyla İsviçre saatleriyle yarışıyorlar. Gördüğünüz gibi ufak bir kasaba için hem sayı hem de kalite açısından gerçekten göz kamaştıran bir manzara. Bu markalar içinde en eski olanı  Lange & Soehne'nin kuruluş tarihi 1845 yıllarına uzanıyor. Yani kasabanın saat üretimi ile ilgili uzun bir geçmişi bulunmaktadır. Günümüzde ise bazı firmalar rekabet olanaklarını ve pazarlama ağlarını genişletmek için İsviçre firmaları tarafından satın alınmıştır. Richemont markası Lange & Soehne'i, Swatch markası da Glashütte Original ve Union Glashütte firmalarını satın almışlardır. Bu doğal sürecin büyük bir sebebi Glashütte üreticilerinin İsviçre saat endüstrisi ile olan
organik bağıdır.


Glashütte ve Tarih


Bu kasabanın saat tarihine geri dönecek olursak kasaba için kırılma noktası 2. dünya savaşı olmuştur. Savaş sonrası Sovyet bloğu içinde kalan bu Doğu Almanya kasabası, komünist üretim anlayışı içinde otomatik ve ucuz quartz saatler üreterek bir nevi kalitesinde düşüşe geçmiştir. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra ağır bir bunalım altında kalan Glashütte saat üreticilerinin elinde sadece yetkin bir insan gücü bulunmaktaydı. İşte bu saat geçmişi, ufacık kasabayı yeniden ayağa kaldırmayı sağlamıştır. Şu anda kasabanın her yerinde saat üreticileri harıl harıl çalışmaya devam etmektedir. Hatta neredeyse boş alan bulunmayan kasabada emlak fiyatları yüksek seviyelerde yer almaktadır. Umarım bizde bu şekilde sanayi üretimimizi ülkemizin her yanına yayarak, kendi içinde özel uzmanlık alanları bulunan yerleşkeler yaratabiliriz. Bu bir başarı öyküsünün yanında bizim içinde bir ilham kaynağı olmak zorundadır. Kapitalist çağda uzmanlaşmak ve bunun altyapısını oluşturmak önemlidir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi