Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Saatlerde Su Geçirmezlik Birimleri ve Seviyeleri



      Dikkat ederseniz genelde saatin kadranında kaç ATM basınca kadar su geçirmeyeceğini gösteren ufakta olsa bir ibare bulunmaktadır. İlk gördüğünüzde bu sayının büyük olması içinizden  iyi bir şey olduğunu geçirmiştir. Peki bu sayıların ve ATM biriminin anlamı nedir?
Öncelikle ATM birimini açıklayalım. Bu birim atmosfer basıncının ifadesidir. 1 ATM deniz seviyesindeki atmosfer basıncının miktarıdır. Bu değer her 10 metrede 1 ATM arttırımı anlamına gelmektedir. Yani 10 ATM basınç, saatlerde 100 metre su derinliğine kadar dayanıklılık anlamına gelmektedir.  Bu temel bilgiden sonra saatlerde uygulanan standartlara bakabiliriz.
ISO standartlarına öncelik verirsek bu noktada saatler ile ilgili birkaç standart bulunmaktadır. ISO 2281 Horology-Water-Resistant başlığı saatlerde ki uluslararası standartlardan biridir. 1990 yılında oluşturulan bu standart günlük hayatta kullanılan saatlerin yüzme, duş ve el yıkaması gibi şartlara karşı olan dayanıklılığını test etmek için çıkarılmıştır. Dalma gibi daha zor şartlar için uygun bir standart değildir. Bu amaçla saat 10 cm derinlikte 1 saat bırakılarak kademe kademe derinlik arttırılıyor ve bunun yanında ısı ve şok testleri de saate uygulanıyor.
Dalış saatleri için ise ISO 6425 dalış saatleri standardı oluşturulmuştur. Bu standart daha zorlu şartlarda testler içermektedir. Bu sefer derinlik 30 cm başlatılarak ısıl şoklar ile kademe kademe derinlik testi uygulanmaktadır.



Bütün bu testlerin bulunmasına rağmen üreticiler bu testleri uygulamak zorunda değillerdir. Büyük bir kısmı da kendi yöntemleriyle su geçirmezlik testlerini yapmaktadırlar. Bunun dışında testler kimi zaman hava basıncı odalarında yapılmaktadır. Bu da haliyle su basıncının gerçekliğini tam anlamıyla sağlayamamaktadır. Fakat iyi markalar testlerinin su basıncı tanklarında yapmaktadırlar. 
1500 metre derinliğe dayanıklı saatlerin piyasada bulunmasına rağmen bunlar haliyle günlük kullanım için değil uygun değildir. Bu yüzden 30-50 metre derinliğe dayanıklı saatlerin günlük hayatımızda el yıkama gibi şartlara uygun olduğundan kullanabiliriz. 100 metre dayanıklı saatleri yüzme gibi aktiviteler de, 200 metre dayanıklı saatleri ise dalma gibi ekstrem koşullarda kullanabiliriz. 300 metrede ise profesyonel bir dalgıç olmanız gerekir kanımca. 500 ve yukarısı ise dünyada sadece birkaç kişinin ekstrem görevlerde kullanabileceği saatler olduğu için takana helal olsun demekten başka bir şey diyemiyorum.

Yorumlar

  1. Saatte sıfır metre su geçirmezlik ne anlama geliyor aceba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tmm demekki su geçiriyo

      Sil
    2. Genel olarak saatler 1 atm basınca dayanıklı olarak üretiliyor en az. O da elinizi yıkarken veya yağmurda hafif ıslanmaya dayanaklı olduğunu belirtir.

      Sil
    3. bazı saatlerde su geçirmez yazar ama kaç metre, kaç bar basınç yazmaz (mesela casio'nun klasik asker saati f91w) bunlar sıralanırken 0 metre diye geçebiliyor çünkü üzerinde sayısal bir bilgi yazmaz. yani el yıkanırken gelen damlalara karşı koruma sağlar ama direkt çeşmenin altına tutulursa su geçirebilir demek.

      aslında metre hesabı yanıltıcıdır, doğrusu basınç olmalı, suyun tazyiğinden ötürü o basıncı 1 metrede yerse 1 metrede de su geçirebilir. mesela araba yıkamacılarındaki tazyikli su veren tabancalarla su tutarsanız belki 100 metre su geçirmezlik yazan da su geçirebilir.

      Sil
  2. Su geçirmezliği yok en az 1 atm olur.

    YanıtlaSil
  3. 1 ATM saatimi el yıkarken çıkarmalı mıyım yoksa kalabilirmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. su sıçramasına dayanır ama basınçlı suyu yerse iyi olmaz.

      Sil
  4. 1 ATM saatimi el yıkarken çıkarmalı mıyım yoksa kalabilirmi?

    YanıtlaSil
  5. 3 atm denizde su gecirirmi gecirirse en az kac atm olmasi gerekiyor almis oldugumuz saatin

    YanıtlaSil
  6. Techno marina saat 500 atm saat üzerinde yazıyor, adından da anlaşılacağı üzere yarı profesyonel saat markası, saat Türkiye de artık satılmıyor, bu saat gerçekten 500mt için dayanıklımıdır yoksa yanıltıcı bilgi midir

    YanıtlaSil
  7. ilgili saatin modelini tam bilmiyorum, ama piyasada 500 metre su basıncına dayanıklı saatler bulunmakta. Profesyonel değilseniz zaten bu derinliklere ancak denizaltı ile inebilirsiniz. Bu tarz ürünler genelde prestij ürünler olarak piyasada geçiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi