Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Tarih Göstergesiz Saat Bulmak Neden Zor?



          Aslında bunun en basit cevabı talebi tüketicinin belirliyor olması ve bu noktada algıların bizi yönlendirmesidir. İnsan beğenisinin anahtar kelimelerinden birisi olan simetri günlük hayattaki güzellik anlayışımıza yön vermektedir. Özellikle insanlarda simetri farkını ilk fark ettiğimizde güzellik algımız o yönde kendini belli etmektedir. Saatlerde de aslına bakarsanız tarih göstergesinin bulunması saatin kadranında simetri kayması yaptığından tasarımındaki bütünlüğü bozmaktadır, fakat tüketiciler buna rağmen tarih göstergesinin bulunmasının bir saatte önemli bir kriter olduğunu düşünmektedirler.
Örnek verecek olursak Rolex Submariner modeline bakabiliriz. Şu anda Rolex firması birbirine benzer olan Rolex Submariner ve Rolex Submariner Date modellerini üretmektedir. Submariner Date modelinin diğer modelden tek farkı tarih göstergesinin bulunması olmasına rağmen fiyatı 1000 dolar civarı daha pahalıdır. Buna rağmen tüketicilerin taleplerinin bu yönde olması Rolex gibi büyük firmaların bu özelliği saatlerinde kullanmalarını teşvik etmektedir. 
Bu talepler doğrultusunda tarih göstergeli saatler piyasada daha fazla satış rakamlarına ulaşmaktadır. Bu da zincirleme etkiyle bu tarz bir özelliği aslen istemeyen tüketicileri de bu tarz saatler almaya itmektedir. Tüketicide tarih göstergesi olmayan saatler hakkında daha az komplike ve eski teknolojiye sahip bir imaj oluşmaktadır. Bu tüketim düzeninde ise tarih göstergeli saat modelleri daha fazla tasarlanmakta ve eski tarz sade saatler haliyle belirli modeller dışında piyasada bulmak günden güne daha zor olmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi