Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Ekstrem Dalış Saatleri

          Dalış saatlerinin karakteristik özellikleri olarak hareketli bezelleri, yüksek su direnci veya güvenlikli kurma kollarından bahsedebiliriz, ama bazıları vardır ki 3000 ve hatta 4000 metre suyun altında çalışabilecek şekilde yapılmışlardır. İşte bu klasmanda yer alan bazı saatleri aşağıda inceleyeceğiz.



Rolex Sea-Dweller Deepsea

3.900 metre su direnci ile öne çıkan bu saat aynı zamanda diğer saatlere göre de daha ince bir kasaya sahip. 3 kademeli basınç korumasından oluşan bu saat 5.5 mm kalınlığında safir kristal camdan üretilmiştir. Kasanın arka kalınlığı 3.28 mm titanyumdan oluşurken geri kalan kısımlarda Biodur-108 çelikten imal edilmiştir.



Breitling Superocean Chronograph M2000

Bu saatimiz ise 2000 metre su basıncına dayanıklı olarak tasarlanmıştır. Magnetic push-piece system özelliği bulunan saat 4 mm kalınlığında safir bir cama sahiptir. 



Blancpain X Fathoms

300 metre gibi diğer saatlere göre az bir su direnci olmasına rağmen dalış saatlerinde köklü bir geleneği olan bir markanın güzel bir mekanik saatidir. 55.65 mm kasa kalınlığında titanyum malzemeden üretilmiş bir kasaya sahiptir. Saatin kendine has özellikleri olarak ise:
  • 90 metreye kadar derinlik seviyesi gösterebilme
  • Maksimum derinlik kaydı yapabilme
  • Vurgun yememek için 5 dakikalık aralar oluşturabilme

Ball Engineer Hydrocarbon Deep Quest

Otomatik helyum valfli kurma kolu, 5.3 mm safir camı ve yekpare bir kasa tasarımı bulunan saat 3000 metre su basıncına dayanacak şekilde tasarlanmıştır.



Deep Blue Deptmaster 3000M

Adından da anlaşılacağı şekilde 3000 metre su direnci olan saat, Miyota 9015 otomatik mekanizmasına sahiptir. 49 mm çelik kasasının yanında helyum valfi ile eksta koruma sağlamaktadır. 6 mm safir camına ek olarak bezelinde Super-LumiNova  özelliği kullanılmıştır.



Hublot Oceanographic 4000

18 aylık yoğun bir araştırma sonucunda dünyanın ilk 4000 metre derinliğine dayanan saati geliştirilmiştir. 6.5 mm kalınlığında safir camının yanında helyum valfi ile bu derinliğe dayanması sağlanmıştır.



UTS 4000M Professional Diver

45 mm kasa çapıyla 4000 metre derinliğe dayanıklı bu saat, 6 mm safir cama sahiptir. Alman yapımı olan bu saatlerde  safir camın kasaya yapıştırılması yöntemi ile ekstra bir güvenlik sağlanmıştır. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi