Babalarımızdan sevdiğimiz en nadide Japon belki de o. Küçükken hayranlıkla bir gün sahip olmak istediğimiz bu markanın tarihine kronolojik bir sırayla bakalım o zaman. Seiko'nun bu uzun geçmişinde Japon saat endüstrisinin gelişimine de şahit olacağız.
1881
22 yaşında genç bir girişimci olan Kintaro Hattori 1881 yılında Tokyo'da saat tamir ve satış mağazasını açtı. Bundan 11 yıl sonra 1892 yılında "Seikosha" fabrikasını açacaktı.
1895
Gelişen işlerinin etkisiyle 1895 yılında ilk cep saati olan "Timekeeper" modelini üretti. Bu Japonya'nın ilk kol saatini üretme yolunda ilk aşamaydı.
1913
"Taisho Era" zamanında Japonya'da kol saatleri çok modaydı, ama birkaç marka dışında ithalat yapılmıyordu. Bu fırsatı gören Kintaro 1913 yılında Japonya'nın ilk kol saati olan "Laurel" modelini geliştirdi.
1929
1929 yılında Japonya Demir Yolları, Seiko firmasını resmi saat tedarikçisi ilan etti. Tren konsollarında bulunan bu saatler makinistlere kolaylık sağlıyordu.
1953
1953 yılında Japonya'da televizyon yayınları başlamıştı ve Seiko, ilk reklam veren firmalardan biriydi. Firmanın ismi aslında Seiko-sha idi. Kelime anlamı olarak ise "hassaslığın evi" anlamına gelmektedir.
1960
Grand Seiko modeli, Nagano dağının eteklerinde kurulan fabrikada üretilmeye başlandı. Bu model Seiko'nun ustalık eseri olacaktı. Özellikle otomatik saat üretimi konusunda bütün dünyaya kalitesini kanıtlamak istiyordu.
1964
Tokyo Olimpiyatlarına 1.278 ölçüm cihazıyla katılım sağlandı. Bu Seiko'nun dakiklik konusunda kendini geliştirmesi ve sınırlarını zorlaması için bir fırsattı. Saniyenin 1/10 dan daha iyi bir hassasiyete ulaşan kronometrelerini bu organizasyonda kullandı.
1969
Saat endüstrisi için yeni çağı açan dünyanın ilk quartz saati "Seiko Quartz Astron" piyasaya çıktı. O zaman için ayda 5 saniye geri kalması ile diğer saatlere göre 100 kat daha hassastı ve 1 yıl boyunca pili dayanıyordu.
1973
Dünya'nın ilk sekiz rakamlı LCD ekranına sahip tamamen elektronik saatini ürettiler. Ekranın 50.000 saat ömrü vardı. Ayrıca ekranın görünmesi için ufak bir lamba bile eklemişlerdi.
1975
Dünyanın ilk kronograf özellikli dijital quartz saati (0634) tanıtıldı. O zaman için piyasayı etkisi altına alan model dahili ışığıyla da göz dolduruyordu.
1978
Bir gün Seiko mühendisleri Hiroshima bölgesinden bir dalgıçtan mektup aldılar. Dalgıç 350 metre derinliğe kadar dayanabilecek bir saat modelinin üretilip üretilemeyeceğini soruyordu. Bu mücadeleyi kabul eden mühendisler sekiz senelik araştırmanın ardından dünyanın ilk titanyum kasalı dalgıç saatini (Professional Divers 600 M) yarattılar.
1983
Sekio'nun quartz ve mekanik saat üretimindeki yetkinliğinin bir sonucu olarak dünyanın ilk analog quartz kronograf saati üretildi. Bu model İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro tarafından dizayn edildi.
1984
Dünya'nın ilk TV saatini ürettikten sonra ilk kol bilgisayarlı saatini de tasarladılar. 2.000 karaktere kadar telefon numarasını vaya adresi hafızasında tutabiliyordu. Bu model, portatif bilgisayar çağının habercisi olan bir üründü.
1987
Roma'da düzenlenen 2. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
1988
1977 yılında güneş enerji ile çalışan, 1986 yılında da quartz elden sarmalı satleri ürettiler. Asıl büyük sıçrama ise "Kinetic" modelinin bir adet oskilatörün elin hareketinden oluşan titreşim ile elektrik enerjisi üretmesi yoluyla quartz mekanizmalı bir saat tasarlanmasıydı.
1990
"Scuba Master" modeli ile elektronik saat üretiminde tecrübesini konuşturan firma, ilk bilgisayar özellikli dalgıç saatini üretti. Su ve derinlik sensörleri bulunan saat bunları dijital ekranında gösteriyordu.
1992
Barcelona'da düzenlenen 25. Olimpiyat oyunlarında 300 mühendisiyle katılarak organizasyonun resmi zamanlayıcısı oldu.
1993
Stuttgart'ta düzenlenen 4. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
1998
Pil değiştirmeyi ortadan kaldıran Solar ve Kinetic teknolojilerinde sonra dünyanını en ince ultrasonik mikro motoruna (8F32) sahip perpetual takvimli saatini ürettiler.
1999
"Spring Drive" teknolojisine sahip yeni regülatörlü saatleri ile daha sessiz ve hassas modeller piyasaya sürdüler.
2001
Edmonton'ta düzenlenen 8. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
2003
Paris'te düzenlenen 9. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
2005
72 saate kadar güç rezervi bulunan Spring Drive teknolojili otomatik sarmalı mekanizmaya sahip saatini ürettiler. Ayrıca dünyanın ilk 3 bant (Japonya, Almanya, ABD) radyo dalgalı analog solar saatini tasarladılar. Helsinki'de düzenlenen 10. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
2006
Grand Prix de Geneve ödülünü kazanmayı başaran Dünya'nın ilk e-ink ekranlı saatini ürettiler.
2007
Günde 1 saniye gibi inanılmaz bir sapma ile çalışan Spring Drive teknolojisine sahip ilk kronograflı saatini geliştirdiler. Osaka'da düzenlenen 11. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
2009
Berlin'de düzenlenen 12. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
2010
Spor kategorisinde Grand Prix d'Horlogerie de Geneve ödülünü kazanmayı başaran Uluslararası Uzay Üstünde kullanılmak için uzay yürüyüşlerine de dayanıklı Seiko Spring Drive saatini piyasaya sundu. Ayrıca aktif matrix sistemli dünyanın ilk EPD ekranlı saatini üretti.
2011
Özel bir çelik ile üretilen Minute Repeater özellikli Credor Spring Drive saatleri tasarlandı. Daegu'da düzenlenen 13. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.
2012
Dünya'nın 69 zaman bölgesinde GPS ile saatin otomatik ayarlanmasını sağlayan dünyanın ilk GPS Solar saati, Astron modeli piyasaya çıktı. Bu teknolojide Seiko firmasının düşük tüketim sunan GPS teknolojisinin büyük katkısı vardı.
2013
Seiko'nun ilk kol saati "Laurel" modelinin 100. yılı oldu. Bu sebeple şirketin kurucusu Kintaro Hattori'yi onurlandırmak için limitli sayıda Seiko Astron modeli piyasaya sürüldü.
2014
Hi-beat 36000 GMT Limitli Versiyon ( SBGJ005) modeli Baselword 2014'de "Petite Aiguille" ödülünü kazandı. Bu ödülle Grand Seiko markası hem firmanın hem de Japon saat endüstrisinin yetkinliğini kanıtladı.
Yorumlar
Yorum Gönder