Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Seiko Saat Tarihi: Bir Japon Başarı Hikayesi

        Babalarımızdan sevdiğimiz en nadide Japon belki de o. Küçükken hayranlıkla bir gün sahip olmak istediğimiz bu markanın tarihine kronolojik bir sırayla bakalım o zaman. Seiko'nun bu uzun geçmişinde Japon saat endüstrisinin gelişimine de şahit olacağız.

1881

22 yaşında genç bir girişimci olan Kintaro Hattori 1881 yılında Tokyo'da saat tamir ve satış mağazasını açtı. Bundan 11 yıl sonra 1892 yılında "Seikosha" fabrikasını açacaktı.

1895

Gelişen işlerinin etkisiyle 1895 yılında ilk cep saati olan "Timekeeper" modelini üretti. Bu Japonya'nın ilk kol saatini üretme yolunda ilk aşamaydı.

1913

"Taisho Era" zamanında Japonya'da kol saatleri çok modaydı, ama birkaç marka dışında ithalat yapılmıyordu. Bu fırsatı gören Kintaro 1913 yılında Japonya'nın ilk kol saati olan "Laurel" modelini geliştirdi.

1929

1929 yılında Japonya Demir Yolları, Seiko firmasını resmi saat tedarikçisi ilan etti. Tren konsollarında bulunan bu saatler makinistlere kolaylık sağlıyordu.

1953

1953 yılında Japonya'da televizyon yayınları başlamıştı ve Seiko, ilk reklam veren firmalardan biriydi. Firmanın ismi aslında Seiko-sha idi. Kelime anlamı olarak ise "hassaslığın evi" anlamına gelmektedir.

1960

Grand Seiko modeli, Nagano dağının eteklerinde kurulan fabrikada üretilmeye başlandı. Bu model Seiko'nun ustalık eseri olacaktı. Özellikle otomatik saat üretimi konusunda bütün dünyaya kalitesini kanıtlamak istiyordu.

1964

Tokyo Olimpiyatlarına 1.278 ölçüm cihazıyla katılım sağlandı. Bu Seiko'nun dakiklik konusunda kendini geliştirmesi ve sınırlarını zorlaması için bir fırsattı. Saniyenin 1/10 dan daha iyi bir hassasiyete ulaşan kronometrelerini bu organizasyonda kullandı.

1969

Saat endüstrisi için yeni çağı açan dünyanın ilk quartz saati "Seiko Quartz Astron" piyasaya çıktı. O zaman için ayda 5 saniye geri kalması ile diğer saatlere göre 100 kat daha hassastı ve 1 yıl boyunca pili dayanıyordu.

1973

Dünya'nın ilk sekiz rakamlı LCD ekranına sahip tamamen elektronik saatini ürettiler. Ekranın 50.000 saat ömrü vardı. Ayrıca ekranın görünmesi için ufak bir lamba bile eklemişlerdi.

1975

Dünyanın ilk kronograf özellikli dijital quartz saati (0634) tanıtıldı. O zaman için piyasayı etkisi altına alan model dahili ışığıyla da göz dolduruyordu.

1978

Bir gün Seiko mühendisleri Hiroshima bölgesinden bir dalgıçtan mektup aldılar. Dalgıç 350 metre derinliğe kadar dayanabilecek bir saat modelinin üretilip üretilemeyeceğini soruyordu. Bu mücadeleyi kabul eden mühendisler sekiz senelik araştırmanın ardından dünyanın ilk titanyum kasalı dalgıç saatini (Professional Divers 600 M) yarattılar.

1983

Sekio'nun quartz ve mekanik saat üretimindeki yetkinliğinin bir sonucu olarak dünyanın ilk analog quartz kronograf saati üretildi. Bu model İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro tarafından dizayn edildi.

1984

Dünya'nın ilk TV saatini ürettikten sonra ilk kol bilgisayarlı saatini de tasarladılar. 2.000 karaktere kadar telefon numarasını vaya adresi hafızasında tutabiliyordu. Bu model, portatif bilgisayar çağının habercisi olan bir üründü.

1987

Roma'da düzenlenen 2. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

1988

1977 yılında güneş enerji ile çalışan, 1986 yılında da quartz elden sarmalı satleri ürettiler. Asıl büyük sıçrama ise "Kinetic" modelinin bir adet oskilatörün elin hareketinden oluşan titreşim ile elektrik enerjisi üretmesi yoluyla quartz mekanizmalı bir saat tasarlanmasıydı.

1990

"Scuba Master" modeli ile elektronik saat üretiminde tecrübesini konuşturan firma, ilk bilgisayar özellikli dalgıç saatini üretti. Su ve derinlik sensörleri bulunan saat bunları dijital ekranında gösteriyordu.

1992

Barcelona'da düzenlenen 25. Olimpiyat oyunlarında 300 mühendisiyle katılarak organizasyonun resmi zamanlayıcısı oldu.

1993

Stuttgart'ta düzenlenen 4. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

1998

Pil değiştirmeyi ortadan kaldıran Solar ve Kinetic teknolojilerinde sonra dünyanını en ince ultrasonik mikro motoruna (8F32) sahip perpetual takvimli saatini ürettiler.

1999

"Spring Drive" teknolojisine sahip yeni regülatörlü saatleri ile daha sessiz ve hassas modeller piyasaya sürdüler.

2001

Edmonton'ta düzenlenen 8. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

2003

Paris'te düzenlenen 9. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

2005

72 saate kadar güç rezervi bulunan Spring Drive teknolojili otomatik sarmalı mekanizmaya sahip saatini ürettiler. Ayrıca dünyanın ilk 3 bant (Japonya, Almanya, ABD) radyo dalgalı analog solar saatini tasarladılar. Helsinki'de  düzenlenen 10. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

2006

Grand Prix de Geneve ödülünü kazanmayı başaran Dünya'nın ilk e-ink ekranlı saatini ürettiler.

2007

Günde 1 saniye gibi inanılmaz bir sapma ile çalışan Spring Drive teknolojisine sahip ilk kronograflı saatini geliştirdiler. Osaka'da  düzenlenen 11. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

2009

Berlin'de  düzenlenen 12. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

2010

Spor kategorisinde Grand Prix d'Horlogerie de Geneve ödülünü kazanmayı başaran Uluslararası Uzay Üstünde kullanılmak için uzay yürüyüşlerine de dayanıklı Seiko Spring Drive saatini piyasaya sundu. Ayrıca aktif matrix sistemli dünyanın ilk EPD ekranlı saatini üretti.

2011

Özel bir çelik ile üretilen Minute Repeater özellikli Credor Spring Drive saatleri tasarlandı.  Daegu'da  düzenlenen 13. Dünya Atletizm Şampiyonasının resmi zamanlayıcısı oldu.

2012

Dünya'nın 69 zaman bölgesinde GPS ile saatin otomatik ayarlanmasını sağlayan dünyanın ilk GPS Solar saati, Astron modeli piyasaya çıktı. Bu teknolojide Seiko firmasının düşük tüketim sunan GPS teknolojisinin büyük katkısı vardı.

2013

Seiko'nun ilk kol saati  "Laurel" modelinin 100. yılı oldu. Bu sebeple şirketin kurucusu Kintaro Hattori'yi onurlandırmak için limitli sayıda Seiko Astron modeli piyasaya sürüldü.

2014

Hi-beat 36000 GMT Limitli Versiyon ( SBGJ005) modeli Baselword 2014'de "Petite Aiguille" ödülünü kazandı. Bu ödülle Grand Seiko markası hem firmanın hem de Japon saat endüstrisinin yetkinliğini kanıtladı.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi