Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

İnce Bilekler İçin Saat Önerileri



        Saat takmayı gerçekten çok seviyorum, ama bileklerim ince olduğu için çok beğendiğim saat modellerinin çoğunu kullanamıyorum. Yinede birkaç pratik çözüm ile ince bilekler içinde şık ve güzel saatleri kullanmak sorun olmaktan çıkıyor. Öncelikle en hayat kurtarıcı etken bileğinizin 15 cm'den küçük olup olmadığı. Eğer benim gibi küçükse kasa çapı 40 cm geçen saatleri kullanmayın, çünkü bileğinizden taşan saatler estetik olarak güzel durmayacaktır. Günümüzde her ne kadar kasa çapı büyük saatler moda olsa da bu noktaya dikkat etmek gerekli. En düşük kasa çapı olarak da 38 cm'nin altına düşmeyin, çünkü bunun altında da kadın saati veya mücevher gibi duracaktır.
İkinci olarak da kayış seçimi gelmektedir. Hem ince hem de şık durduğu için burada seçiminizi deri kayışlardan yana kullanmak akıllıca olacaktır. Çelik bezeller her ne kadar sportif dursalarda ince bileklerde kaba durma ihtimali fazladır. 
Üçüncü olarak da kasa kalınlığın çok fazla olmamasına dikkat etmek gerekir. Çok kalın saatler bileğinizde kötü bir görüntü oluşturulacaktır. Kaliteli saatler zaten genellikle kasa kalınlıklarını ince yapma yarışında olduğundan kasa kalınlığının az olması bir nevi prestij sağlayacaktır.
Dördüncü olarak saatin kordon genişliğini kasa çapının yarısı olacak şekilde bir modele yönelmek önemlidir. Çünkü simetrisi bozuk bir model insan gözü tarafından hemen fark edilir ve estetik olarak kusurlu bir saat kullanmış olursunuz.
Son olarak eklemek istediğim kasa çapı küçük saatler kullandığınızdan mümkün olduğunca kronometre bulunan modelleri tercih etmeyin, çünkü saatin kadranı çok kalabalık olduğundan saatin sadeliği ve görülebilirliğini engellemiş olursunuz. Tüm yazdığım bu öneriler kendi kullanım yorumlarım olduğundan saat seçiminde son karar yine sizin zevkinize kalacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi