Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Saat Camları: Plastik, Mineral ve Safir

     

     Saatlere baktığımızda ilk gördüğümüz element saatin camıdır ve camda saatlerin kalitesini belirleyen en önemli ögelerden biridir. Bu yüzden saat tercihlerimizde kaliteden yana olduğumuz zaman aynı ölçüde de saat camının kalitesi bir tık yükselmektedir. Tabi ki her materyalde olduğu gibi saat camı türlerinin de birbirine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu yazımda da sizlerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak materyali bulmaya çalışacağız.

Plastik

Plastik genel anlamıyla akrilik cam olarak saat camı olarak kullanılır. Plastik dünyada büyük ölçeklerde ucuz bir şekilde üretilen bir ürün olduğu için fiyatları da haliyle ucuz. Darbelere nispeten dayanıklı olmasına rağmen çiziklere karşı dayanıksız bir maddedir. Bu yüzden de genellikle çocuk saatlerinde tercih edilmektedir. Eğer saatlerinizde ki çiziklerden rahatsız olmayacaksanız uygun fiyatlı plastik camlı saatleri tercih edebilirsiniz.

Mineral

Dünyada üretilen saatlerin birçoğu mineral camlı olarak üretilmektedir. Sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. Kimyasal maddelere karşı dirençlidir. Bunun yanında plastik camlara nazaran çizilmelere karşı çok daha dayanıklıdır. Bu yüzden saat üreticileri mineral camlı saatler üretmeyi daha çok tercih etmektedir. Çok ender olarak saat kadranı üzerine çatlamalarda geri dönüşü olmayan hasarlar verebilirler.

Safir

Safir camlar lüks saatlerde tercih edilen bir materyaldir. Doğal safir maddeden ziyade sentetik olarak üretilen safir camlar kullanılmaktadır. Alüminyum oksitin kristalizasyonu ile üretilen bu madde elmastan sonraki en sert maddedir. Çizilmelere karşı müthiş bir direnci olan bu camların tek dezavantajı ise direkt darbelerde kırılma olasılığıdır. Bu yüzden spor ve ekstrem koşullar için bu saati önermiyorum. Günlük kullanımda ise uzun yıllar saatinizi çiziksiz olarak takabilirsiniz. 

Hangi saat camını seçmeliyim?

Seçim konusuna gelince burada iki koşul öne çıkıyor: Kalite ve fiyat. Safir en kalite malzeme olmasına rağmen fiyatı ile bütçeyi zorlayacak saatlerde yer almaktadır. Yıllarca saatinizi ilk günkü gibi kullanmak istiyorsanız safir camlı saat modellerini inceleyebilirsiniz.  Hem kaliteli hem de bütçe olarak beni üzmeyecek bir saat arıyorsanız ise mineral camlı saatlere yönelebilirsiniz. Ayrıca mineral camlı saatlerden birçok model bulunduğundan mutlaka kendi zevkinize göre bir ürün bulabilirsiniz. Plastik camlı saatleri ise sadece çocuk saatleri için önerebiliyorum, çünkü bu saatler kısa bir süre kullanımından sonra çiziklere dolup taşıyor. İsterseniz spor amaçlı olarak da plastik camlı bir saat kullanabilirsiniz. Her üründe olduğu gibi saatte de seçim yaparken her ihtiyacınıza göre saat camı alternatifi bulunmaktadır. Bütçenize uygun olan bir model mutlaka markaların koleksiyonlarında yer alacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi